Voedingscentrum: pas op met Green Happiness-Dieet

Ze zijn razend populair en hun boek Your 50 Days of Green Happiness is dan ook een groot succes. Toch lijkt niet iedereen ingenomen met het werk van diëtisten Tessa Moorman en Merel von Carlsberg. Het Voedingscentrum waarschuwt nu zelfs voor de gevaren van de eetwijze.

Het Green Happiness-dieet is volledig plantaardig. Onder meer vlees, vis, eieren en gluten gelden er als verboden middelen en daar zit ‘m volgens het Voedingscentrum nu net het euvel. Vooral op lange termijn zou deze manier van eten tot ernstig eiwittekort leiden, met de nodige gevolgen van dien.

“Dan breekt je lichaam spierweefsel af. De gevolgen kunnen zijn: verzwakte spieren en mogelijk ook verminderde weerstand, want je hebt ook eiwitten nodig om je immuunsysteem intact te houden”, aldus Astrid Postma van het Voedingscentrum tegen BNR Radio. “Daarnaast is het belangrijk om in een dieet zonder dierlijke producten extra vitamine B12 te slikken; iets wat The Green Happiness verzuimt te adviseren.”

Calcium

Naast een tekort aan eiwitten lopen aanhangers van dit type dieet ook het risico op calciumtekort. “Op termijn zou je daarvan botontkalking kunnen krijgen. Dat is echt niet meer te herstellen”, waarschuwt Postma.

Een flinke tegenvaller dus voor de dames Moorman en Von Carlsberg en het is ook niet voor het eerst dat hun groene gebed onder vuur ligt. Een interview in NRC leidde vorige week ook al tot ophef. Onder meer Arjen Lubach voelde zich toen geroepen wat van de plantaardige standpunten onderuit te halen. Dat item vind je hier.

In gesprek

Vooralsnog heeft het diëtistenduo nog niet gereageerd op alle ophef. Wel is bekend dat ze eerst in gesprek gaan met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, die eveneens zorgen geuit heeft. Inmiddels pleit de beroepsvereniging voor een gedragscode om ongezonde voedselhypes tegen te gaan.

** Update: De dames van The Green Happiness hebben inmiddels uitgebreid gereageerd op alle ophef en gaan ook inhoudelijk in op de kritiek. De reactie vind je hier. **

Voor wie het niet kent:

Nooit gehoord van de dames en hun opvallende dieet? Doe hier een indruk op.