Dit kweek je anno 2016 allemaal in eigen keuken

Met een potje basilicum op het aanrecht tel je anno 2016 nauwelijks nog mee. Dankzij nieuwe foefjes en hulpmiddelen wordt een heuse binnenkwekerij namelijk steeds haalbaarder. Wie even investeert eet dus ook komende winter gewoon goedkoop, gezond, biologisch en verser dan vers. Een update.

Ja, ik heb een moestuin en ja, ik vind het hele fenomeen fantastisch. Het is waanzinnig bevredigend om het hele kweekproces te volgen, het is lekkerder, goedkoper en gezonder dan de supermarkt en het idee dat je exact weet wat je in je mond stopt geldt als uiterst geruststellend. En waar ik de winter normaliter beschouw als een welkome pauze van het moestuin-geploeter, gaan we anno 2016 ook de koude maanden blijkbaar gewoon door. Binnenshuis, wel te verstaan.

Daar begint het althans op te lijken, gelet op de vele nieuwe producten en hulpmiddelen die dit mogelijk én makkelijk maken. En of je nu een voorkeur hebt voor kruiden, paddenstoelen, cressen, groenten of zelfs insecten, het kan allemaal. Hier de leukste en nieuwste hulpmiddelen in vogelvlucht.

5 x Keuken-kweken:

grownCressen:

Cressen kun je zien als een combinatie van mini-kruiden en superfoods. Tuinkers en alfalfa zijn wellicht de bekendste maar zeker niet de enige. Je kunt ook denken aan bijvoorbeeld Ghoa cress (koriander), Daikon cress (radijs), Red Mustard cress en Zorri cress (Oost-Indische kers). En, ze zijn niet alleen gezond, ze geven net dat beetje extra smaak aan je salade, soep of broodje.

In de meeste supermarkten kun je echter een beperkt aantal cressen kopen. Fantastisch nieuws dus uit de hoek van Grown, dat je ze nu ook eenvoudig thuis kunt kweken. Een nieuw kweeksysteem, genaamd CressToday, maakt het namelijk mogelijk in no-time (enkele dagen) je eigen verse en gezonde cressen te oogsten!

Hoe het werkt? Super simpel. Je hebt twee typen: een goedkopere die je in de vensterbank plaatst en een duurdere die met een LED-groeilicht geleverd wordt. Beiden zijn wars van gerommel met potgrond, maar werken met cress-pads, handige kweekmatjes die bestaan uit een speciale voedingsbodem van natuurlijke houtvezels. Water geven hoeft ook al niet, daar is een automatisch watergeefsysteem voor. Leuker wordt het niet, makkelijker dus ook niet.

Meer info vind je hier.

 

rotterzwamPaddenstoelen:

Ook paddenstoelen laten zich gemakkelijk in eigen keuken kweken en een bijzonder groen voorbeeld hiervan komt van de hand van Rotterzwam. Het bedrijf zetelt in een afgedankt zwembad en koffiedrab krijgt als voedingsbodem voor de oesterzwammen eveneens een nieuw leven. Het product zelf bestaat uit een emmertje, waarop de zwammen groeien.

Rotterzwam is niet de enige leverancier van de home grown paddestoel. Casa Foresta biedt eveneens kweekpakketten aan voor thuis. Ze zijn echter iets duurder, maar hebben wel meer keuze.

Meer info: hier (Rotterzwam) of hier (Casa Foresta).

 

farmInsecten:

Weet je, insecten zijn echt helemaal niet zo vies. Echt niet. En hoewel het idee wellicht verre van hongeropwekkend is, heb je nu in ieder geval de keuze om in eigen keuken een insectenboerderijtje te starten.

Dé leverancier van kwaliteitskeukenapparatuur, KitchenAid, is blijven hangen op een protoype voor het kweken van sprinkhanen, maar Livin Farms Hive heeft de markt wél gehaald en dat betekent hopen krioelende meelwormpjes, gewoon in eigen keuken, klaar om verorberd te worden. Mjum!

 

ikeaGroente en kruiden:

Wie zich liever beperkt tot de standaard groente en kruiden wordt gelukkig eveneens tegemoet gekomen. Sterker nog: de keuze wordt steeds groter! Niet alleen zijn er steeds meer merken die kweeksystemen voor je eigen biologische groen aanbieden, je bent ook niet meer afhankelijk van aarde. Een speciaal concept, genaamd hydroponics of hydrocultuur, maakt voor de groei van je planten enkel gebruik van water en wat voeding.

Verder heb je de keuze uit behoorlijk aan de prijs of redelijk betaalbaar en zijn er joekels of meer bescheiden formaatjes. Qua vormgeving worden ze, met name sinds de nieuwe kwekerij-lijn van Ikea (maar over smaak valt natuurlijk te twisten), gelukkig ook steeds aantrekkelijker.

Meer info? Klik hier (TuinZaden EU), hier (Kweekkast.nl) of hier (Ikea).