‘Doe deze huishoudtaken niet vaker dan eens per jaar’

De meeste van ons hebben niet echt tijd over, en dat geldt natuurlijk bij uitstek voor de tijd die wij aan het huishouden besteden. Gelukkig is er een aantal klussen dat je vooral niet vaker moet doen dan nodig. De experts van GHI vertellen je welke dat zijn.

Een fijn en opgeruimd huis? Ja, graag. Daar onevenredig veel tijd voor inruimen die je welbeschouwd ook zou kunnen besteden aan ochtendseks, het eten van Solero’s of het online bij elkaar dromen van je volgende vakantie? Nee, dank je.

Het is dan ook maar goed dat er professionele instanties zijn zoals the Good Housekeeping Institute (GHI). Zij menen namelijk dat er klussen zijn, negen in totaal, die wij vermoedelijk vaker doen dan nodig. En omdat dat natuurlijk heel zielig is voor ons hebben de huishoudexperts van GHI het op zich genomen ons daarop te wijzen. Dat doen zij middels een lijst; alle taken waarvoor het dringende advies geldt ze niet vaker te doen dan eens per jaar, staan erop.

Goede daad

En GHI’s goede daad bleek daarmee nog niet afgerond. De huishoudexperts geven namelijk ook tips over hoe je de klusjes in kwestie het beste c.q. het snelste kunt aanpakken.

“Als je het gevoel hebt dat je als je eenmaal klaar bent met wassen, afstoffen en stofzuigen, je welhaast weer van voren af aan kunt beginnen, ga je deze lijst geweldig vinden”, aldus een woordvoerster van GHI erover tegen de Daily Mail. “Alles wat erop staat hoeft slechts ééns per jaar uitgevoerd te worden. En ja, dat betekent inderdaad dat wanneer je de klus hebt geklaard, je er een jaar lang niet meer naar om hoeft te kijken.”

giphy

 

9 x klussen voor eens per jaar:

Ramen:

-Tip: Gebruik een borstel om alle stof rondom het raam te verwijderen. Gebruik een vloeibare glas- of allesreiniger voor het hardnekkige vuil.

Lampen:

-Reinig de lampen in huis. GHI doelt hierbij op de kappen, maar zeker ook op de lampjes zelf. Met name in keukens en badkamers worden de lichtbronnen stoffig en plakkerig naar verloop van tijd, waardoor ze uiteindelijk ook minder licht geven. Tip: Neem ze voorzichtig af met een vochtige doek, beperk je tot het glas en sla de fitting vooral over.

Keukenlades:

-Neem de opbergruimten in de keuken ook eens per jaar onder handen. Tip: Heb hierbij met name aandacht voor die ene la die dienstdoet als opvanghuis voor wat geen vaste plek heeft (de rommella).

Gordijnen:

-Gordijnen en stof gaan goed samen. Tip: Breng de vitrage jaarlijks een keer naar de stomerij of gooi ze in de wasmachine.

Openhaard:

-Een openhaard, en dan natuurlijk met name de schoorsteen, dient eens per jaar gecontroleerd en gereinigd te worden. Tip: Doe dit bij voorkeur voor het eerste vuurtje van het jaar.

Gestoffeerde meublementen:

-Ook iets wat je ieder jaar zou moeten doen: gestoffeerde meubelen een dieptereiniging geven. Tip: Ga de sofa of bank allereerst te lijf met de stofzuiger en gooi de hoezen daarna in de wasmachine. Is dit niet mogelijk laat ze dan professioneel reinigen.

Tuinmeubelen:

-Tip: Pak een sopje en een vochtige doek en reinig alle buitenmeubelen. Spoel af met de tuinslang.

Dakgoten:

-Tip: Ga dakgoten te lijf met een harde borstel. Overweeg eventueel een speciale dakgootborstel aan te schaffen. Van belang is in elk geval dat je ook bladeren verwijdert. Dit zorgt ervoor dat water niet alleen vrijelijk door de goot kan stromen maar helpt eveneens voorkomen dat regenpijpen verstopt raken.

Tapijt:

-Huur een tapijtreiniger om je vloerkleden te onderhouden. Tip: Is het heel vies? Verwacht dan geen wonderen. GHI raadt in dat geval aan een strategisch geplaatst kleed aan. Een andere indeling kan ook helpen.