De grootste blamages uit de supermarkt (2016)

Je mag niet liegen maar helaas denkt menig fabrikant daar nog altijd anders over. Hier de meest leugenachtige etenswaren van dit jaar, met onder meer Red Bull, Optimel, Jupiler, Aldi en Jumbo. Stem op jouw ‘Gouden Windei’ en nagel de grootste boosdoener definitief aan de schandpaal!

Sommige items uit de supermarkt zijn zo absurd misleidend dat ze aangepakt dienen te worden. Foodwatch neemt het gelukkig jaarlijks op zich, middels de Gouden Windei-verkiezing, om dergelijke dubieuze boodschappen voor het publieke voetlicht te plaatsen.

Het gaat voor 2016 om in totaal 7 gebakken lucht-producten, die je hieronder vindt. Wil je stemmen, klik dan hier.

 

Gouden Windei Verkiezing 2016, kanshebbers:

 

ei

Healthy People blauwe bosbes en framboos

Dit sapje bestaat vooral uit 2 vruchten …. Nee, niet bosbes en framboos maar 87 procent appel met druif. En ‘healthy’ is het sapje ook al niet. Er zitten meer suikers in dan in Coca-Cola: 5,5 klontje per glas.

 

ei

Jumbo Volkoren knäckebröd

Jumbo noemt dit brödje gerust volkoren, terwijl nog niet de helft volkoren is! De Jumbobakkers bakken jou vooral een poets!

 

ei

Jupiler alcoholvrij

Pas op, in dit alcoholvrije biertje zit alcohol! Huh?? Tja, dat is overhedenlogica. In de EU mag alcoholvrij bier best alcohol bevatten, zelfs als er 1,2 procent in zit. Rare jongens & meisjes, die politici.

 

Gedroogde kokos

Je krijgt bar weinig kokos voor je geld met dit ‘tropisch tussendoortje’ van de Aldi. Deze stukjes ‘gedroogde kokos’ zijn zeker geen superfood, maar vooral gesuikerde zetmeel-gelatine-blokjes met pakweg een derde kokosschaafsel.

 

ei

Red Bull Energy Drink

Zo onsportief als Red Bull bestaan er maar weinig drankjes. De energiedrank wordt afgeraden voor kinderen én tijdens het sporten. Red Bull promoot desondanks zijn energiedrankje … onder de jeugd met behulp van populaire sporters.

 

ei

Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing walnoot smaak

Optimel voegt heel slim ‘stijl’ en ‘smaak’ toe aan de naam van deze drinkyoghurt. Maar de yoghurt is niet Grieks en je zult er 0 procent honing of walnoot in ontdekken.

ei

Vitamin C Drops Anti-OxiFruits

Vitamine C is niet de enige opgeblazen belofte van dit pretentieuze snoepje. Maker YumEarth tettert over echte fruitextracten, biologisch, glutenvrij, enzovoort! Nuchter beschouwd bestaat het voor 100 procent uit suikers; een opschepperig suikerklontje dus.