Deze lamp werkt op bacteriën

We mogen dan dagelijks de voordelen ondervinden van ons elektriciteitsnetwerk, dat wil nog niet zeggen dat iedereen de alomtegenwoordige luxe kan waarderen. Designer Teresa van Dongen verkiest als energiebron voor haar ontwerpen althans liever gewoon bacteriën.

Ontwerpster Teresa van Dongen studeerde biologie en vertrok pas daarna naar de Design Academy in Eindhoven. In haar ontwerpen vind je echter beide liefdes terug; haar LED-lampen zijn dan gezegend met een design-look, ze kennen een volledig biologische kern.

Het binnenwerk bestaat namelijk hoofdzakelijk uit bacteriën. Elektrochemische actieve bacteriën welteverstaan, die, zolang ze gezond en gelukkig zijn, in staat zijn de lamp zonder verdere hulpmiddelen te laten branden.

Elektrode

Dat werkt als volgt. De ‘Spark of Life’, zoals de lamp heet, bestaat uit vier compartimenten die gevuld zijn met de micro-organismen. Deze uitverkoren mini-beestjes produceren van nature kleine elektrische stroompjes. Een elektrode die in de compartimenten bevestigd is, vangt deze energie op en tadaaaa: toen was er licht. Zónder stekker.

Het enige dat nodig is om het bacterie-volkje aan de gang te houden is een tweewekelijks theelepeltje voeding en een maandelijkse scheut water.

Antwoord

Wat precies de achterliggende motivatie is geweest van Van Dongen om dergelijke lampen te maken (in 2014 produceerde ze er ook al één), is niet helemaal helder. Maar het antwoord daarop zal zich vermoedelijk tijdens de volgende grote stroomstoring wel aandienen.

Meer over Teresa en haar Spark of Life vind je hier.

 

Foto’s (het ontwerp van 2014 vind je in de video onderaan):

la la1 la2 la3

 

 

 

 

Het ontwerp van Teresa van Dongen uit 2014: