Nieuw onderzoek: ‘je wordt echt dik van light-producten’

Wie graag wat kilootjes afschudt moet aan de light-producten, toch?! Nou, dat klinkt in theorie wellicht zinvol, maar in de praktijk blijkt het toch net even anders te werken. Magere producten die zoet gemaakt zijn met aspartaam, zoals cola light, zouden althans juist een averechts effect hebben.

Eerder onderzoek wees al in de richting: light-producten hebben zelden het gewenste afslankende effect. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital hebben nu vermoedelijk ook ontdekt hoe dat komt. De boosdoener blijkt aspartaam.

Het heel zoete maar caloriearme stofje zou namelijk de werking van een belangrijk enzym blokkeren. En dit enzym, dat de naam IAP draagt, is nou net bij machte ziekten als obesitas, diabetes en het metaboolsyndroom te helpen voorkomen!

“We denken dat aspartaam niet goed werkt als suikervervanger omdat het de voordelige effecten van IAP blokkeert”, zegt dokter en onderzoeker Richard Hodin er dan ook over tegen de Telegraph.

“Mensen snappen vaak niet waarom kunstmatige zoetstoffen niet werken. Er was al enig bewijs dat ze je zelfs hongeriger maken en aanzetten tot een grotere calorie-inname”, vervolgt Hodin. “Maar onze resultaten kunnen helpen te verklaren waarom de zoetstof contraproductief is.”

Aspartaamwater

De onderzoekers kwamen tot de resultaten na uitgebreide tests met muizen. De dieren werden onderverdeeld in vier groepen. Twee kregen er een normaal dieet, waarvan de ene ploeg daar normaal water bij kreeg en de andere aspartaamwater. De andere twee groepen kregen vetrijk te eten en eveneens water met c.q. zonder aspartaam.

Bij de normale eters werd na 18 weken nauwelijks verschil gemeten. Bij de vetrijke eters was de aspartaam-groep echter onevenredig veel aangekomen. De resultaten lijken hiermee dus ook gevoelig voor wat je bij de zoetstof eet. Dat geeft Hodin zelf echter ook aan. “We kunnen andere meewerkende mechanismen niet uitsluiten, maar onze experimenten tonen duidelijk aan dat aspartaam de werking van IAP blokkeert.”

De studie is opgenomen in het vakblad Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Kun je niet zonder zoet?

Wil je wel graag zoetstoffen blijven gebruiken, maar pak je liever geen suiker of aspartaam? Je hebt gelukkig meer opties!