Albert Heijn experimenteert met pluktuin voor kruiden

Goed nieuws voor kruiden-liefhebbers! De Albert Heijn in Purmerend experimenteert momenteel namelijk met nieuw concept: een indoor kruiden-pluktuin waar je eigenhandig -en verser dan vers!- mag oogsten wat je maar wilt..

De meeste supermarkten hebben de afgelopen jaren aardig wat schade ingehaald als het om het aanbod verse kruiden gaat. Toch is het plafond duidelijk nog niet bereikt, zo bewijst de XL Albert Heijn in Purmerend. Daar vind je namelijk vanaf nu een heuse indoor ‘tuin’ waar je zelf kruiden mag plukken zoveel je wilt. Perfect dus voor degenen die net dat ene takje basilicum nodig hebben of juist voor de culi’s voor wie ‘van alles wat’ nog niet genoeg is.

Het concept past bovendien perfect in dat andere ultra-hippe idee: instant farming. Ofwel: de boerderij binnen handbereik. “Je ziet al wel afgesloten kasjes in de winkel en je hebt ook restaurants met eigen moestuinen, op het dak bijvoorbeeld. Dit is echter de eerste tuin op een winkelvloer in Nederland, waar je zelf in mag lopen”, verduidelijkt een heel trotse Martijn Frank Dirks desgevraagd. Dirks is eigenaar en oprichter van Studiomfd en ontwierp de plukkerij. “Je ruikt het ook als je er loopt: het ruikt heerlijk, met al die soorten kruiden.”

kruidenOver de prijs kan vooral gezegd worden dat er niet veel over te zeggen valt. Die zijn namelijk afhankelijk van het seizoen. “Het is ook niet per definitie goedkoper,” benadrukt Dirks. “Het is vooral verser.” Ook het maatwerk dat de tuin biedt geldt natuurlijk als groot voordeel.

Aanslaan

Dirks’ idee lijkt in ieder geval aan te slaan. “De bakken werden sneller leeggeplukt dan gedacht, maar gelukkig hadden we al een hoop kruiden klaarstaan om opnieuw te planten”, zegt hij hierover tegen RTLZ.

Of het succes ook betekent dat er meer pluktuinen komen, is helaas nog niet bekend.