‘Deel geen foto’s van huissleutels op social media’

Het bemachtigen van een nieuw huis is speciaal moment, en natuurlijk wil je dat graag met je naasten delen. Er is echter één manier waarop je dat beter niet doet. 

Ze zijn beslist geen zeldzaamheid op social media: foto’s van stralende mannen, vrouwen of koppels die voor het oog van de camera enthousiast zwaaien met een gloednieuw bosje sleutels. Eindelijk rond: het nieuwe huis!! Toch zou dit allesbehalve een goede manier zijn om je nieuwtje te delen.

Sleutels kunnen op basis van een foto namelijk nagemaakt worden en daarmee zou je het inbrekers net iets te makkelijk maken om -braakvrij- je woning te betreden.  “Het is inderdaad geen goed plan”, bevestigt ook slotenmaker Utrecht Offerbeek tegenover Metro. “De meeste sleutels hebben een nummer en via dat nummer kan de sleutel gemakkelijk nagemaakt worden. Ik begrijp eigenlijk sowieso niet zo goed waarom je een foto van een sleutel online zou zetten.”

27280651540_a6dc60086d_o1Zou kunnen

Bij de Utrechtse IJzerhandel W. Pijper zien ze het toch net even iets anders. “In theorie zou het kunnen hoor, maar ik denk dat een inbreker toch veel sneller een ruitje ingooit of de deur forceert. Het doel van een inbreker is om zo snel mogelijk binnen te komen. Bovendien is een sleutel namaken aan de hand van een foto wel lastig: er hoeft maar één tiende verschil te zitten in de replica, en hij past al niet.”

Hoe dan ook kan het nooit kwaad om je in ieder geval bewust te zijn van het risico. Want al is het misschien niet erg waarschijnlijk, als je net je gloednieuwe huisje aan kant hebt wil je natuurlijk onder geen beding een extra kans genereren dat een ongenode gast de boel overhoop komt halen!

Wat je nog meer kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden: