3 x tuintrends voor het komende jaar

Dankzij Tuinbranche Nederland, branchevereniging VHG en Mooiwatplantendoen.nl is nu bekend hoe onze tuintjes eruit dienen te zien anno 2017. De trends komen tot leven in de geëmancipeerde, de energieke en de harmonieuze tuin.

Elke trendtuin levert bovendien een positieve bijdrage aan de biodiversiteit, vogels, bijen, vlinders én houdt rekening met een goede waterhuishouding, zo beloven de verenigingen. Dus laat je lekker inspireren voor je medio voorjaar die groene vingers weer kunt naar hartenlust kunt inzetten.

3 x tuintrends voor 2017:

Emancipatie

emancipatie emancipatie1In de geëmancipeerde tuin keren thema’s als integratie en emancipatie terug door alles wat erin staat een gelijke waarde toe te kennen. Er zijn geen blikvangers of specifieke zichtlijnen en de kleuren zijn gemengd en vriendelijk.

Dit resulteert in een rustige sfeer waar mannelijke en vrouwelijke elementen met elkaar in evenwicht zijn en iedereen zich prettig zou moeten voelen. Wat betreft groen worden sierlijke tuinbloeiers als flox (Phlox), Japanse anemoon en daglelie (Hemerocallis) gecombineerd met een robuuste beuk (Fagus) en klimop (Hedera).

Andere plantcombinaties zijn de stoere winterheide met elegante Anemone blanda’s.

 

Energie

energie energie1

De energieke tuin speelt naadloos in op de groeiende belangstelling voor gezondheid en wellness. De vormen zijn krachtig en energiek met een sportieve knipoog. Zo ontstaat een optimistische, atletische sfeer die voor zowel inspanning als ontspanning zorgt.

In de energieke tuin wordt dit gevoel ook versterkt door krachtige vormen van bloemen en planten als duizendknoop (Persicaria), vuurpijl (Kniphofia) en wintergroene laurierkers (Prunus).

Ook passend in de energieke tuin zijn buxus en laurier (Laurus) in bol- of kegelvorm.

Harmonie

harmoie1 harmonieBeslotenheid, intimiteit en rituelen zijn de kernwaarden van de harmonieuze tuin. De natuurlijke materialen met reliëf en organische ronde vormen versterken dit. Ook alle zintuigen worden geprikkeld: van geurende, aaibare en mooi ogende planten.

De tuin biedt tevens ruimte om jezelf te midden van al het groen even terug te trekken. In het kleurenpalet staan verschillende tinten groen centraal aangevuld met blauw. Planten als salie (Salvia), monnikskap (Aconitum), blauweregen (Wisteria) en het gestreepte siergras (Miscanthus) passen perfect in de harmonieuze tuin.

Andere planten die voor extra blauwe accenten kunnen zorgen zijn Ridderspoor (Delphinium), gentiaan (Gentiana) en violen.